Svijet

Bild: Njemački vojnici učestvovali na takmičenjima i slikali se sa ruskim trupama

Njemački vojnici učestvovali su na nekoliko sportskih takmičenja sa ruskim trupama, sa kojima su se i fotografisali u februaru u Bangladešu, prenio je juče Bild.

Na dodjeli priznanja na tom takmičenju, osam ruskih vojnika poziralo je pored sedam pripadnika njemačkih oružanih snaga, među kojima je bio i šef njemačke delegacije, potpukovnik Kristijan Lickendorf.

Ruskim sportistima nije dozvoljeno da učestvuju na većini međunarodnih takmičenja, uključujući Olimpijske igre, ali Međunarodno vojno sportsko udruženje CISM redovno organizuje događaje u kojima ruski vojnici mogu da učestvuju, čak i u uniformi.

Portparol Ministarstva odbrane Njemačke rekao je za Bild da je Ministarstvo odmah reagovalo nakon što su te fotografije objavljene, kao i da su vojnici Bundesvera koji učestvuju na takmičenjima CISM-a znali da su takve fotografije neprihvatljive.

Međutim, prema istraživanju Bilda, vojnici Bundesvera su fotografisani sa ruskim trupama na još dva događaja CISM-a čak i nakon ''neprikladnih” fotografija snimljenih u februaru, uključujući 79. Generalnu skupštinu CISM-a u Tanzaniji u maju i CISM košarkaško prvenstvo u Srbiji u junu.

Iako ni na jednom od tih događaja nije bilo sportskih takmičenja njemačkih i ruskih vojnika, održani su zajednički ''tehnički sastanci” i "zvanične večere” uz učešće njemačkih i ruskih oficira.

Njemačko Ministarstvo odbrane je, odgovarajući na zahtjev Bilda, saopštilo da je od ljeta počelo da provjerava učešće njemačkih vojnika na takmičenjima zajedno sa ruskom i bjeloruskom vojskom.

Ukoliko se ovakvi navodi potvrde, učešće njemačkih vojnika na takmičenjima će biti otkazano, prenosi Tanjug.

 

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog