Svijet

„Njujork tajms“: Posle zauzimanja Ugledara Rusi ušli u centar Torecka

Ruska vojska ušla u Toreck, grad koji se nalazi 80 kilometara severno od Ugledara, napreduju ka centru, pokazuju mape koje su sastavili nezavisni posmatrači.

Ruske snage posle zauzimanja Ugledara, jakog ukrajinskog uporišta na  jugoistoku zemlje, nastavljaju da napreduju u ovog oblasti, ulazeći ili zaobilazeći nekoliko gradova u pokušaju da probiju ukrajinske linije.

Tako je ruska vojska ušla u Toreck grad koji se nalazi 80 kilometara severno od Ugledara. Rusi napreduju ka njegovom centru, pokazuju mape bojnog polja koje su sastavili nezavisni posmatrači analizirajući snimke borbi.

Portparolka ukrajinske vojske Anastasija Bobovnikova potvrđuje da su ruske trupe ušle u grad, napominjući da se borbe vode „bukvalno na svim ulazima“.

Ruska vojska je takođe napredovala duž napukle linije fronta koja se proteže od Torecka do Ugledara u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini, približavajući se nizu strateških gradova i naselja, pokazuju karte bojnog polja, piše „Njujork tajms“.

„Jasno je čemu Rusi teže, a kao rezultat toga, ovde su se vodile najteže borbe, tvrdi vojni analitičar Franc Stefan Gadi iz Beča.

Porast borbenih aktivnosti na istoku Ukrajine razlikuje se sa situacijom u Kursku gde su ukrajinske trupe izvršile invaziju u avgustu. Kijevske snage imale su početnog uspeha ali su izgubili neka područja u ruskoj kontraofanizivi tokom prošlog meseca. Nedavno se linija fronta stabilizovala i obe strane su postigle samo male pomake.

Rusija je trenutno još daleko od zauzimanja cele Donjecke oblasti. Do sada kontroliše oko dve trećine teritorije. Da bi zauzela preostalu trećinu, moraće da probije nekoliko ukrajinskih odbrambenih linija, rovove i protivtenkovske rovove, i da se probije kroz gusto naseljena urbana područja.

Prema rečima američkih zvaničnika, ruska vojska nije spremna za tako iscrpljujuće bitke u bliskoj budućnosti. Međutim, sporo, ali stalno napredovanje ruskih trupa u regionu Donjecka od početka godine omogućilo je Kremlju da zauzme ili ugrozi nekoliko ukrajinskih ključnih odbrambenih tačaka. Ovi uspesi dovode Moskvu u povoljan položaj i daju joj mogućnost da u budućnosti preuzme potpunu kontrolu nad celim regionom.

Zauzimanje Torecka na vrhu brda bi omogućilo Moskvi da napreduje do ključnog autoputa koji povezuje niz gradova koji čine glavni odbrambeni pojas ukrajinskih oružanih snaga u delu regiona Donjecka koji kontroliše Kijev. Presecanjem ovog puta Moskva će Ukrajini značajno zakomplikovati vojnu logistiku na tom području.

„Situacija na Toreckom frontu ostaje najnapetija“, kaže Anastasija Bobovnikova, predstavnica operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine „Lugansk“.

Jugozapadno od Torecka, ruske trupe proširuju izbočinu kojom su prodrle u ukrajinsku odbranu, napredujući ka strateškom gradu Pokrovsk, važnom železničkom i putnom čvorištu. Umesto da direktno napadnu grad koji je zaštićen sa nekoliko linija rovova i protivtenkovskih rovova, Rusi pokušavaju da ga zaobiđu nakon što su zauzele manje utvrđenu teritoriju na jugu.

Ruske trupe su već uspele da formiraju polukrug oko grada Selidova, oko 15 kilometara jugoistočno od Pokrovska. Njegovo zauzimanje će Rusiji olakšati pokušaj da zaobiđe Pokrovsk.

Ugledar je takođe pao prošle nedelje nakon što je zarobljen u pokretu klešta, primoravajući ukrajinski garnizon da se brzo povuče dok su se ruske trupe približavale iz tri pravca.

Kurahovo bi se moglo naći u velikom napadu kleštama dok ruske trupe napreduju sa juga preko Ugledara i sa severa preko Ukrainska, još jednog grada koji su zauzeli prošlog meseca.

„Rusi već duže vreme napadaju ovo područje, a ovo je jedan od najaktivnijih sektora fronta zajedno sa Pokrovskom“, kaže Sergej Kuzan iz centra za bezbednost.

Poslednjih dana, ruske trupe su takođe nastavile sa napadima na jugu Ukrajine, gde je vladalo relativno zatišje u borbama još od neuspele protivofanzive ukrajinskih oružanih snaga prošle godine.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Rusija prebacila nove trupe u to područje u pripremi za buduće napade. Ruske trupe su nedavno ušle u selo Kamenskoje, južno od Zaporožja, i pokrenule ofanzivne operacije na drugim delovima južnog fronta.

Iako je rano da se predviđa ishod ovih napada, analitičari spekulišu da bi njihov cilj mogao biti da rastegnu ukrajinske snage izvlačenjem trupa iz regiona Donjecka, kao i da poremete rute snabdevanja istočnog fronta sa juga.
 

Foto: profimedia 
Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog