Nauka

AI ће већ следеће године постати паметнија од свих људи заједно

Илон Маск је недавно изјавио да би вештачка интелигенција (АИ), која је паметнија од било кога на Земљи, већ следеће године могла да постане паметнија и од свих људи заједно. Он је изразио забринутост због потенцијалних последица оваквог развоја технологије и нагласио важност осигуравања да AI „остане посвећена истини и етичким принципима”.

Један од најутицајнијих људи у свету технологије и бизниса је у више наврата упозоравао на опасности које AI може да представља за човечанство. Он верује да је кључно да се AI развија на начин који ће бити користан за друштво и да се избегну сценарија у којима би вештачка интелигенција могла да постане претња.

У једном од својих интервјуа, Маск је рекао:

„Ако бих могао да притиснем паузу на AI или стварно напредној AI дигиталној суперинтелигенцији, урадио бих то. Како ми се чини да то није реално, важно је да се бринемо о будућности и осигурамо да AI буде развијена на добар начин”, рекао је Маск у једном од својих интервјуа.

Он је, такође, истакао да је важно да се AI држи истине и да се избегне манипулација информацијама. Он верује да би AI могла да буде алат који ће служити људима и помоћи нам да решавамо проблеме, а не да ствара нове”.

Илон Маск је јужноафричко-амерички предузетник, инжењер и иноватор, познат по оснивању и вођењу неколико високотехнолошких компанија. Рођен је 28. јуна 1971. године у Преторији, Јужна Африка.

Маск је тренутно најбогатији човек на свету, са нето вредношћу од око 222,63 милијарде долара. Његово богатство углавном долази из удела у компанијама Тесла и SpaceX, које је основао, као и из других пословних подухвата.

Маск је оснивач, директор и главни инжењер и дизајнер компаније SpaceX, која се бави истраживањем свемира и развојем ракетне технологије. Такође је саоснивач, директор и дизајнер производа у компанији Тесла, која производи електричне аутомобиле и соларне панеле. Поред ових компанија, Маск је саоснивач Неуралинка, компаније која се бави развојем технологије за повезивање људског мозга са рачунарима, као и PayPal-а, једне од првих и најпознатијих онлајн платних платформи.

Познат је по својим амбициозним циљевима, укључујући колонизацију Марса и прелазак на одрживе изворе енергије. 

 

Извор: политика.рс

Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog