Svijet

Objavljene nove ankete: Tramp nakon debate povećao prednost nad Bajdenom

Republikanski kandidat Donald Tramp uspostavio je znatnu prednost nad aktuelnim predsjednikom Džoom Bajdenom u trci za Bijelu kuću otkad su njih dvojica učestvovali u prvoj debati pred predsjedničke izbore prošle sedmice. To pokazuju odvojene ankete koje su juče objavili New York Times i Wall Street Journal.

Bajden je obećao da će ostati u predsjedničkoj trci 2024. tokom razgovora s predizbornim osobljem u srijedu i pokušao uvjeriti čelne demokrate na Capitol Hillu da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom slabom učinku u TV debati.

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Tramp gradi prednost od 6 postotnih bodova - 49 prema 43 posto - nad Bajdenom, demokratom, među registrovanim biračima za koje Times smatra da će vjerovatno glasati na izborima 5. novembra.

To je najveće Trampovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015., kada je vodio kampanju uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registrovanim glasačima u anketi Tramp je vodio s 9 bodova.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Tramp ima 6 bodova prednosti nad Bajdenom, u poređenju s 2 boda prednosti u anketi koju je Journal proveo u februaru. U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bajdenova dob, 81 godina, težak teret za njegovu kandidaturu.

Oko 80 posto ispitanika u anketi časopisa Journal, koja je anketirala 1500 registrovanih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je Bajden prestar da bi se kandidovao za drugi mandat. Ta je anketa imala marginu greške od 2.5 postotnih bodova.

Anketa Timesa, koja je anketirala 1532 registrovana birača od 28. juna do 2. jula, pokazala je da veliki dijelovi svake demografske grupe, uključujući crne birače i one koji su rekli da bi i dalje glasali za njega, vide Bajdena kao "jednostavno prestarog da bude efikasan predsjednik".

Imala je marginu greške od 2.8 bodova za registrovane birače. Bajdenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trampa (78) izazvao je zabrinutost među demokratima o njegovoj budućnosti kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Anketa Reutersa/Ipsosa provedena od 1. do 2. jula pokazala je da su Tramp i Bajden izjednačeni među registrovanim glasačima s podrškom od 40 posto svaki. Ta je anketa pokazala takođe da jedan od tri demokrata vjeruje da bi Bajden trebao odustati od trke.

 

Izvor: klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog