Društvo
Postpraznična trpeza sa Žaretom
Nakon prazničnih slavlja i bogatih trpeza, vraćanjem ravnoteže u prehrambene navike za mnoge od nas je izazov. Nakon obilja ukusnih delicija i slatkiša tokom praznične sezone, teško se vratiti zdravim i uravnoteženim prehrambenim navikama.
Postpraznična ishrana postaje važan korak prema obnovi energije i povratku zdravijim prehrambenim navikama. Zato smo konsultovali našeg popularnog kuhara Žarka Marića, svima poznatog sa Nove BH, da nam iz svoje Žaretove kuhinje podijeli recept za inspiraciju i uživanje u zdravijim obrocima.
Žare poručuje da je dosta neumjerenosti i da je vrijeme za uravnoteženiju prehranu, jačanje imunološkog sistema i poticanje korisnih bakterija. Preporučuje planiranja obroka i uvođenja hranjivih namirnica, kako bismo uspostavili ravnotežu u ishrani i povratili vitalnost nakon razdoblja slavlja.
Evo prijedloga preukusnog a laganijeg obroka za postprazničnu trpezu - Žaretove palačinke s kiselim vrhnjem.
Sastojci za tijesto:
• 150 g pšeničnog brašna
• 20 g heljdinog brašna
• 2 jaja
• 200 ml Dukat mlijeka (2,8% mm)
• 1 kašičica soli
• 2 kašičice šećera
• Malo cimeta
• 30 g Dukat maslaca
Sastojci za nadjev:
• 300 g Brzo&Fino kiselog vrhnja
• 300 g jabuka
• 100 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 2 kašike prezle
• 20 g maslaca
• 250 ml mlijeka
• Šećer u prahu za posipanje
Priprema: Umutiti mlijeko i jaja, zatim dodati šećer, sol i malo cimeta.
Postepeno dodavati brašno i paziti da nema grudvica. Na maslacu peći palačinke.
Za nadjev: Jabuke kratko dinstati na maslacu sa šećerom, zatim ohladiti. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i posuti prezlom.
Palačinke premazati vrhnjem i jabukama, zatim ih rolati i slagati u posudu.
Kada smo utrošili svu masu i palačinke, preliti ih sa 250 ml mlijeka i zapeći u rerni. Gotove palačinke posuti sitnim šećerom.
Uživati!
Frontal