Društvo
Данас је Туциндан – припрема се печеница; ништа се не даје из куће, а ваља вратити све дугове
По српском обичајном календару, Божић се слави три дана, а као празнични дани рачунају се и Туциндан и Бадњи дан. Данас, два дана пред Божић, слави се Туциндан.
Два дана пред Божић је Туциндан или Туцје, дан када се коље и припрема печеница. Некада се тукла крупицом соли, а тек потом ошамућена клала, па отуда и име – Туциндан.
У градовима месо се купује, по селима прасе или јагње намијени се знатно раније и храни посебном храном. Уз то, неко још коље и ћурку, гуску или кокош. "Божићњар" се пече сутра, на Бадњи дан, а једе на Божић, као прва мрсна храна послије шест недјеља поста.
Припрема се брашно за мијешење, посуда са зрневљем жита, мијења се слама у гнијездима за живину, прибављају се суве шљиве, смокве, ораси, новчићи и бомбоне које ће се на Бадње вече просути по слами расутој у кући, а које ће дјеца покупити пијучући.
Према вјеровању, ништа се не даје нити износи из куће, јер ће онда и преко цијеле године ствари само одлазити из тог домаћинства.
С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до сљедећег Божића.
Ово је и дан Светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дјела Кирила и Методија, који се за живота прославио исцјељитељским моћима. Један је од утемељивача медицине на нашем тлу.
Извор: rts.rs