Radmila Trbojević
Oda popari
“Kad bi oni koji loše govore o meni tačno znali šta mislim o njima – još bi me više ogovarali”, rekao je neko drugi, a ne Tarabići , a oni su tačno znali šta govore , makar tako kažu knjige starostavne, a mnogo čega se i desilo kako oni skromno “najaviše” – ali to je već saga o nama Srbima, kojima ni Tarabići nisu pomogli – a kamo li ja, skromna blogerka Frontala, sa znanjem koje ne prevazilazi znanje jedne obične, čak možda ispodprosječne srpske domaćice sa validnom diplomom dakle bez prekvalifikacije, mada moram priznati da mi knjiga staroga Ji djinga, ali ni pouke oca Tadeja i drugih naših i ruskih staraca - nisu strane, što jasno govori da nakon što gurnem pitu u rernu – dohvatim nešto da čitam. Da saznam . Nikad se ne zna šta ću gdje naći. To mi je slabost.
Evo, ja , recimo , znam da mijesim domaći hljeb, znam da topim mast i pravim čvarke, znam da napravim POPARU od starog hljeba , da razvijem pitu, pravim ajvar, kiselim kupus itd. I Džejmi Oliver, taj nestašni mag engleske kuhinje i šire, naročito kad pravi one jeftine /jedna funta /splačine od rabarbare i kus –kusa – bi mi pozavidio kad udjem u kuhinju, svežem maramu, pa opletem po krompiru i kupusu i piletini - jer ja niti sam kad jela rabarabaru, niti mi je djumbir i korijander glavni začin. Držim se bijeloga luka i C začina. Istina, bosiljka imam uvijek.
Toliko o meni /ostali članovi porodice ne pišu blogove/ i moji što bi rekli sposobnostima predvidjanja, za koje neki čak kažu da nisu zanemarljive. Ali, ja sam samo penzionerka i ne mislim zaradjivati dodatno proricanjem sudbine. I ovako mi je dosta zajebancija.
Ima, medjutim, jedan dogadjaj koji nema veze s mojom pameću, ali ima veze sa emocijama, koji, mada sam zauzeta pravljenjem zimnice , moram apostrofirati , možda naprije zato što pokazuje, na moju radost, da i u Hrvatskoj ima, pored fašista, pijavica, oluja i poplava - i nekog blagog daška slobode mišljenja, zaostalog u Istri , gdje nekolicina antifašista zapjeva onu: “ Prije ćemo mi umrijeti ,nego svoju zemlju dat”… Možda su oni mislili na ovu sada Hrvatsku, slobodnu od Srba i nezavisnu ali ja romatična kakva jesam, pomislih na one dalmatinske i istarske partizane, one bose i gladne koji su došli zaboravljene, mislim 1942. godine, ličkim partizanima /pričao mi moj otac /, promrzli , te su im ovi dali da se utople i nahrane. Bez veze, istorija NOB-a.
I tako , ćao Bela, ćao, i gromoglasno zviždanje Kolindi Grabar K. i pomoći katoličkih svećenika Istri / svećenici su bili vrlo velikodišni u pomoći/, pljesak vječnom oportunisti Mesiću i pljesak i skandiranje antifašista Titu, koji im je Istru i dao. I koju bi oni, hrabri hrvatski borci, izgubili da nebi Krajišnika i onih Srba, koji izginuše da bi ovi Hrvati danas mogli da svojataju sve što su dobili – a za šta Srbi je su prolili najviše krvi.
I da ponovim nekom POPARI, POPARA jeste bila naše nacionalno jelo. I nije nas bilo stid. Naprotiv.
Evo meni, recimo, ništa nije značio jastog uz pire od malina , kus –kus sa dinjom na listovima palme na nekom “domjenku” reosiguravača u Monte Karlu – u poredjenju sa uštipcima moje pokojne majke sa drvarskom “basom” i dobrom kapljicom “mučenice” od drenjka uz , ako je bilo mogiće, i koji komadić pršute….!
Nama nije smetalo što smo dosta kasno vidjeli banane. Ali smo zato putovali cijelim svijetom sa crvenim pasošem . Bili smo slobodni. Evropa nam nije postavljala granice. Gradili smo autoputeve, pjevali smo nekada polugladni. Stvarali smo svoju zamlju, svidjalo se to kome ili ne.
Da nije bilo tako, oni što su došli iza nas, ne bi imali ovo što sada krčme, što sada pljuju, što daju bescjenje. Da bi bili drugačiji. Da bi se prilagodili višebojnim trendovima, anacionalnim dubinama new age-a. Da bi ih Evropljani zavoljeli, a neke od njih bi najradije grlili gole. Iz poznatih razloga.
Ljudi koji ne cijene svoju prošlost iz koje lebde sjene njihovih hrabrih, pametnih i čestitih predaka, teško da će moći naći put u budućnost.
Prašinom koju dižemo na našu prošlost, izgleda da uzaludno pokrivamo našu sadašnju golotinju.
Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.