Dom i vrt
Neobični burgeri
Evo nekoliko savjeta kako se prave egzotični burgeri neobičnog ukusa.
Burgeri se prave od mljevene junetine sa buta i pravi burgeri ne sadrže nijedan drugi sastojak. Ipak, najvažnije je ne miješati različite vrste mesa, a začine dodajte po volji i to će biti vaši burgeri.
Za četiri osobe
potrebno je pola kilograma mljevene junetine. Egzotični burgeri se prave tako
što se u mljevenu junetinu umiješa dvije veće glavice sitno sjeckanog crnog
luka i drugi potrebni sastojci. Potrebno je 5-6 pilećih džigerica ili jedna
manja juneća džigerica, kašika prezli, bibera po želji, pola kašičice muskatnog
oraščića i kašika margarina. Kada sve izmješate, možete dodati i peršun.
Burgeri moraju da budu sočni
Postupak miješenja
zavisi, postoji dva načina. Jedan je da od ukupne mase napravite četiri loptice
i svaku lopticu raspljoštite do debljine od 3 cm. Burgeri su specifični po tome
što su debeli i sočni, pa se nemojte pribojavati od toga da se mljeveno meso na
roštilju dodatno skupi. Samo pazite da zbog debljine burgeri ne ostanu sirovi u
sredini ili, naprotiv, da burgeri zagore spolja dok čekate da se sredina
zgotovi.
Drugi način na
koji se burgeri pripremaju za roštilj jeste da od postojeće mase
napravite osam loptica i između dvije spljoštene loptice stavite sjeckani luk i
spojite. Burgeri na taj način dobijaju sokove iz luka koji se unutar mesa
izdinsta umjesto da bude dio mesa.
Egzotični burgeri
se razliku od običnih samo po dodacima koje stavljamo u smjesu. Džigerice daju
mesu posebnu aromu, koju možete voljeti ili ne, ali nije neobična ništa više od
prosječne paštete ako džigerice dobro usitnite prije dinstanja na sitno sjeckanom
luku i margarinu. Takva mješavina može da bude veoma ukusna i hranljiva, a
takvi burgeri takođe mogu biti lijepa obmana da djeca koja ne vole da jedu
džigericu unesu hranljive materije iz nje posredstvom svog omiljenog jela.
Burgeri se prave
isključivo od junetine sa buta i zato je važno dodati kašiku margarina nakon
što dodate bilo šta, jer začini (pogotovu oni praškasti) upijaju tečnost iz
mesa, a džigerice same po sebi nisu nimalo masne. Burgeri treba da zadrže
sočnost i da ostanu elastični što je više moguće.
Da bi burgeri
bili kompletirani, nabavite meke zemičke za njih. One se mogu naći u mnogim velikim
marketima i prepoznaćete ih lako. Burgeri ne mogu koristiti zemičke ili somune
ako želite pravi ugođaj, za njih su zemičke. U zemičku poslije šnicle stavite
malo senfa i kečapa po ukusu, sezonsku salatu sječenu na kolutove ili list
zelene salate. Burgeri sa džigericom se odlično slažu uz list tost sira.
Egzotični burgeri
su dobar izbor za dječiji obrok, ali su i zanimljiva promjena u ishrani
odraslih. Ako ste poželeli da promijenite ishranu, a ne želite da se odreknete
brze hrane, bolji su za vas burgeri koje sami pripremite. Na taj način možete
da kontrolišete sastojke i da znate sa sigurnošću da su burgeri pripremljeni na
higijenski poželjan način. Takođe, možete da obogatite ishranu svoje djece i
objasnite im da hrana koju biramo da jedemo često ne zavisi od same hrane, već
od načina na koji je poslužena, što burgeri potvrđuju. Prijatno!
izvor: Frontal