Nauka

Руси се спремају на Марс 2020.

Шест волонтера пријавило се да учествује у пројекту Марс 5000. Пројект симулира лет на црвену планету, проводи се у Москви, а почиње данас.


Циљ је испитати колико су људи способни издржати у једном таквом могућем лету, будући да се не зна како изолација и скучен простор могу дјеловати на човјека. Зато су прије тога шест других волонтера, провели четири ноћи закључани у симулацијском модулу.

Водитељ пројекта Марс 500, Виктор Баранов, рекао је да је веома задовољан резултатима првог пројекта: „Резултати и реакције које смо добили, веома су значајни. Сада чекамо на резултате експеримента који ће трајати 105 дана. Тада ћемо бити још ближи реалности", нада се Баранов.

Стварни пут до Марса траје дупло дуже, а са повратком чак годину и по

Тестни тим се састоји од четири Руса, француског пилота и војног инжињера из Њемачке, а дио су удруженог пројекта између Руске свемирске агенције и Руске академије наука.

Овај опит помало личи на високотехнолошки Биг Брадер шоу, будући да ће учесници бити надзирани 24 часа дневно. Но, то је мање него половина времена, колико би требало да се заиста стигне до Марса, док би пут са повратном картом, трајао преко годину и по.

Експеримент помало личи на хај-тек Биг Брадер шоу

Ово је само први експеримент. Али ако говоримо о главном дијелу посла, ово је тек почетак. Ми имамо много ствари да урадимо и провјеримо, наглашава космонаут и истраживач Сергеј Рјазански.

Експеримент ће бити проведен унутар пет херметички затворених модула, повезаних међусобно. Један је дизајниран да опонаша услове рада на површини Марса. Но, детаљи овог експеримента показују, да ни сам пут на Марс није ни мало лаган задатак.

Амерички космонаути нису допустили руском колеги да користи њихов тоалет на МКС

Циљ је лансирати прву међународну мисију на црвену планету, што је планирано за годину 2020. Ипак, не зна се како ће до тог пројекта уопште доћи, будући да је најновија вијест са Међународне свемирске станице била, да су амерички астронаути, забранили руском да користи њихов тоалет.

Многи наглашавају да МКС постаје све више комерцијални пројекат, а такви тешко да могу пронаћи довољно новчаног ентузијазма за пут до Марса. На њему пуно пута треба ићи у заједнички тоалет.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog