Svijet

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije: Sve što Zapad radi je priprema za rat sa Rusijom

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da ne postoji bilo kakva perspektiva obnavljanja dijaloga sa NATO-om i da je sve što Alijansa danas radi priprema za potencijalni vojni sukob sa Rusijom.

"Vojne vježbe koje se upravo izvode ukazuju na to da su odbačeni sada svi koncepti bezbjednosti koji su se zasnivali na saradnji i da se NATO vratio bezbjednosnim šemama iz perioda Hladnog rata", rekao je Gruško u intervjuu za list "Izvestija".

On je istakao da nema izgleda da će doći do obnavljanja suštinskog dijaloga sa Alijansom.

"Više je razloga za to. Prvi je taj što je NATO proglasio Rusku Federaciju direktnom i neposrednom prijetnjom Alijansi", objašnjava Gruško i podsjeća da NATO provjerava rute kojima će prebacivati oružje i tehniku iz Roterdama i drugih luka na obali Atlantskog okeana na "istočni front" u Evropi.

On je naveo da je NATO protiv Rusije pokrenuo hibridni rat, a u ekonomskoj sferi je uvela hiljade nezakonitih sankcija.

Uz to, podsjeća Gruško, aktivno se radi i na demonizaciji Rusije, a jedan od posljednjih primjera za to je poruka da će Rusija, ukoliko NATO izgubi u Ukrajini, već sljedećeg dana napasti Poljsku i druge baltičke zemlje.

Gruško dodaje da su nedavno bile održane i najveće NATO vježbe u posljednjih nekoliko decenija tokom koji su se uvježbavale i potencijalno ofanzivne operacije usmjerene protiv Rusije.

Osim toga, ističe Gruško, raste i značaj nuklearnog oružja za Alijansu, prenosi "Raša tudej".

"Na osnovu nedavnih vježbi i iz nedavnih dokumenata vidimo da se uloga nuklearnog oružja u vojnoj strategiji NATO-a i vojnom planiranju samo povećava. Počeli su i razgovori o tome da bi nuklearno oružje moglo da se razmjesti u Poljsku i druge zemlje", upozorio je Gruško.

Na pitanje kako bi mogla izgledati buduća arhitektura bezbjednosti u Evropi, Gruško objašnjava da je dosadašnji bezbjednosti sistem propao, jer je opšteevropska bezbjednost bila prijetnja po opstanak NATO-a, što SAD nisu mogle da dozvole.

"Zadatak nije da popravimo čašu koju je Zapad razbio, već da idemo putem izgradnje široke evroazijske inkluzivne arhitekture bezbjednosti", zaključio je Gruško.

 

Foto: Tanjug/AP

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog