Svijet

Orban: Mađarska neće učestvovati u operacijama NATO-a protiv Rusije

Premijer Mađarske Viktor Orban je ponovio da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO-a u sukob u Ukrajini.

- Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u sukob protiv Rusa, imaju veće šanse za pobjedu, zato traže miješanje Evropske unije, čak i cijelog svijeta. Sa ukrajinske tačke gledišta, ekskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo da ostanemo izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima - rekao je Orban novinarima, prenio je Mađar nezmet.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Јens Stoltenberg, jer, kako je rekao, "zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete učestvovanju u vojnim akcijama van teritorija Alijanse".

- Željeli bismo da zaključimo svaku raspravu sa budućim sekretarom da Mađarska neće učestvovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO - rekao je Orban.

I mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je izjavio da ta zemlja neće učestvovati u operacijama NATO-a koje bi, kako je istakao, vodile ka direktnom sukobu s Rusijom.

 

Izvor: agencije
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog