Naša posla

Politika bila ispred života građana Tuzlanskog kantona

U aprilu ove godine objavili smo tekst „Zračenje u Tuzli i okolini čeka više od stotinu oboljelih“. Nastao je kao rezultat jednogodišnjeg prikupljanja dokumentacije Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla koji je izgubio licencu za ranije onkološke aparate, a kroz postupke javnih nabavki nisu uspjeli kupiti nove.

Zdravstvena ustanova kao najveća u Tuzlanskom kantonu i ustanova koja usluge tercijarnog nivoa pruža građanima Brčko Distrikta i Posavskog kantona zbog nestabilne političke situacije došla je u stanje gdje ne posjeduje ni tehnički ispravno sanitetsko vozilo.

U trenutku izrade ranijeg teksta u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona nisu nam mogli precizirati dužinu trajanja istrage o neuspjelim procedurama javnih nabavki onkoloških aparata.

Naši sagovornici su u aprilu na osnovu prikupljene dokumentacije cijenili da su tokom procedura načinjene amaterske greške i da u ovom slučaju nikako ne može biti problem Zakon o javnim nabavkama BiH.

Krajem maja, odnosno mjesec dana od objave naše istraživačke priče Sektor kriminalističe policije MUP-a Tuzlanskog kantona, a na prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla obavili su pretres u prostorijama UKC Tuzla i na drugim lokacijama, izuzeli relevantnu materijalnu dokumentaciju i druge predmete i dokazne materijale vezane za postupak nabavke Linearnog akceleratora, CT simulatora i druge prateće opreme neophodne u postupku liječenja onkoloških pacijenata na Klinici za onkologiju i radioterapiju na UKC Tuzla.

Prema informacijama iz istrage mobilni telefoni su oduzeti prof.dr Denijalu Tulumoviću vršiocu dužnosti direktora u tome periodu, te Šefiku Husiću pomoćniku direktora za sestrinstvo UKC Tuzla i predsjedniku GO SDA Tuzla. Kako nam je rečeno njima je zabranjena međusobna komunikacija, napuštanje mjesta boravka, a izuzeta je dokumentacija o radioterapijskoj opremi od 2009. godine. Takođe istražitelji su izuzeli i snimke videonadzora sa Plave bolnice koja gleda u zgradu uprave UKC Tuzla.


Denijal Tulumović

Radi se o intenzivnim provjerama i istražnim radnjama kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona će u daljem postupku obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj svjedoka i poduzeti druge potrebne radnje.


Šefik Husić

Nakon Tužilaštva TK, o UKC Tuzla Ustavni sud FBiH

O Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzli bilo je govora i Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine gdje donešena odluka po apelaciji premijera Nermina Nikšića koju je uputio nakon odluke Skupštine Tuzlanskog kantona da Federaciji BiH ospori upravljačka prava nad ovom zdravstvenom ustanovom.

Po prošlogodišnjoj odluci Skupštine Tuzlanskog kantona UKC Tuzla je tadašnjim Statutom proglašen Univerzitetsko-kliničkom bolnicom, a Vlada Tuzlanskog kantona je imenovala samostalno upravni odbor.

Bila je to posljedična odluka nakon što je Vlada Federacije BiH smijenila svoje predstavnike u dotadašnjem upravnom odboru uključujući predsjednika Emira Softića.


Emir Softić

Da su tada kadrovski interesi imali glavnu ulogu pokazaće činjenica da je Vlada TK-a tada željela sačuvati poziciju predsjednika UO te je samovoljno Softića vratila na poziciju predsjednika UO i time Status UKC-a Tuzla dovela pod znak pitanja. Pravdano je to nepotpisivanjem ugovora o međusobnim pravima i obavezama između Tuzlanskog kantona i Federacije BiH. Ugovor nije potpisan posljednjih deset godina, ali kada su vlade imale kompatibilnost o tome nije bilo razgovora.

Političke zavrzlame, spasavanje starih/novih kadrova, zadržavanje bitnih pozicija na štetu bolesnih juče je riješio Ustavni sud FBiH koji je donio odluku da se nalaže Parlamentu FBiH, Vladi FBiH, Skupštini TK-a i Vladi TK da se preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Za vraćanje upravljačkih prava FBiH i potpisivanje ugovora o međusobnim pravima i obavezama nivoi vlasti imaju šest mjeseci.

Povezana vijest

Frontal

Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog