Svijet

Atentat na slovačkog premijera

Fico u vještačkoj komi, javljaju slovački mediji (VIDEO)

Slovački premijer Robert Fico nalazi se u bolnici u Banskoj Bistrici gde je operisan posle ranjavanja u pucnjavi nakon sednice Vlade koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave. Na Fica je pucano kada je, posle sastanka, izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima.

Napadač na Fica je uhapšen nakon što je na slovačkog premijera ispalio nekoliko hitaca.

Operacija premijera Slovačke Roberta Fica trajala je oko 3 sata i 40 minuta, objavila je slovačka televizija Taz, pozivajući se na izvore i da je Fico nakon operacije uveden u stanje indukovane kome, u kojoj će se nalaziti naredna 24 časa. Njegovo stanje je, prema televiziji, kritično, izgubio je mnogo krvi. Prema objavi, najvažnije arterije slovačkog premijera nisu oštećene.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok prethodno je na konferenciji za novinare istakao da je na premijera ispaljeno pet hitaca i potvrdio da je atentat na premijera izveden zbog političkih motiva.
Atentator  pesnik i član Udruženja slovačkih pisaca

Slovački mediji prenose da policija ispituje suprugu napadača na slovačkog premijera.

Jurij Čintula, koga optužuju za atentat na slovačkog premijera ranije je istupao protiv nasilja.

Lokalni mediji pišu da je Čintula 2016. godine radio u prodavnici oružja u Levici i govorio kako je svet pun nasilja i oružja

„Čini se da ljudi počinju da lude. Svuda vladaju mržnja i ekstremizam. Ali, najgore od svega je što evropske vlade nemaju alternative za ovaj haos“, govorio je Čintula.

Iste godine, njega su napali dok je radio kao čuvar u prodavnici. Lokalni mediji pišu da je bio pretučen.

Čintulin sin nije mogao da kaže šta se dogodilo sa njegovim ocem i zašto je pucao na Fica. On je takođe istakao da Čintula nikada nije tražio psihijatrijsku pomoć.

Osumnjičeni za atentat na Fica je pristalica „Progresivne Slovačke“, ali iz opozicione partije su negirali da je on njihov član, prenosi Sputnjik.

Čintula je autor tri zbirke pesama, jedan od osnivača književnog kluba, a od 2015. godine i član Udruženja slovačkih pisaca.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog