Svijet

Bajden na istorijskom minimumu sa 38,7 odsto podrške

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, aktuelni američki predjsednik DŽozef Bajden je sa 38,7 dosto podrške najmanje popularan američki predsjednik u posljednjih 70 godina, prenijeli su američki mediji.

Podrška Bajdenu je čak ispod nivoa podrške koju su svojevremeno imali Ričard Nikson i DŽimi Karter, što ugrožava Bajdenove šanse za reizbor, prenosi Njujork post.

Prema istraživanju agencije Galup, oko šest mjeseci prije izbora, Bajden ima slabiju poziciju nego bilo koji prethodni predsjednik SAD.

Isto istraživanje pokazuje da bivši predsjednik Donald Tramp, koji će se nadmetati sa Bajdenom za drugi mandat u Bijeloj kući, ima podršku 46,8 odsto anketiranih.

Njujorški dnevnik navodi da su i predsjednici Nikson i Karter imali veću podršku od Bajdena, sa 53,7 odsto, odnosno 47,7 odsto, a da je najveću podršku u posljednjih 70 godina imao predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer sa čak 73,2 odsto.

Rezultati Galupovih anketa o javnoj podršci američkim predsjednicima, koje se sprovode od početka mandata Ajzenhauera 1952. godine, snažan su indikator uspješnosti za kanidate koji nastoje da osvoje drugi mandat u Beloj kući, navodi Njujork post.

Istorijski gledano, svaki predsjednik SAD u proteklih sedam decenija sa podrškom iznad 50 odsto uspijevao je da osvoji drugi mandat, osim Baraka Obame koji je sa podrškom od 46 odsto šest mjeseci uoči izbora uspio da pobjedi 2012. godine.

 

Foto: GETTY IMAGES
Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog