Svijet

Киргизија добила нови устав

БИШКЕК – Готово 90 одсто грађана Киргизије подржало је на референдуму нови устав те земље, који би требало да отвори пут успостављању парламентарне демократије, објавила је киргистанска Централна изборна комисија на основу прелиминарних резултата са више од 50 одсто изборних мјеста.


Истовемено, досадашња лидерка прелазне владе Роза Отунбајева изабрана је за привременог предсједника Киргизије, освојивши потребан број гласова за ту функцију, пренијеле су светске агенције.

После објављивања резултата, Отунбајева је јуче рекла да је референдумом о измјенама устава стављена тачка на ауторитарну власт у Киргистану.

„Упркос тренутним потешкоћама и снажном отпору противника новог устава, више од половине грађана учествовало је на референдуму. Они су ставили тачку на ауторитарну владавину два претходна режима Акајева и Бакијева”, рекла је Отунбајева и додала да ће нови устав зауставити корупцију и пљачкање грађана.

Отунбајева је рекла и да ће земља имати привременог предсједника у чијој ће надлежности бити прелазна влада заснована на уставу и обећала да ће убрзо одредити датум за одржавање парламентарних избора.

„Референдум је вјеродостојан. Нови устав Киргистана је усвојен”, казала је Отунбајева на конференцији за новинаре.

 

Киргизи на референдуму одлучују о новом уставу

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog