Kultura

Изложба слика Борка Мочевића у Загребу (ФОТО)

Културно-информативни центар Амбасаде Босне и Херцеговине у Загребу организовао је 29. априла 2024. године отварање самосталне изложбе академског сликара из Сарајева Борка Мочевића.

Изложбу је свечано отворила амбасадорка Босне и Херцеговине у Хрватској Елма Ковачевић-Бајтал, која је том приликом нагласила да ће Културно-информативни центар Босне и Херцеговине у Загребу и даље бити широм отворених врата за све босанскохерцеговачке умјетнике – саопштено је из МИП БиХ.


О изложеним радовима свој критички осврт дао је пензионисани директор Музеја за умјетност и обрт у Загребу проф. Мирослав Гашпаровић. Говорећи о Мочевићевим сликама проф. Гашпаровић је посебну пажњу посветио сликама из Мочевићева серијала Аутопортрет. Мочевић цртачким техникама истражује личности настојећи продријети у њихову унутрашњу психологију, приказујући патњу и бол као неизоставан дио људског постојања. Циљ је пробудити емпатију за човјека, а путеви којима се до тога долази су различити и зависе од сваке личности понаособ. Вођен унутрашњим поривима, као одговором на свијет који га окружује, аутор скривањем лица, грчем руку које га покривају, изводи њему својствени артистички бијег од пријетњи и нелагода садашњице.


У свом обраћању академски сликар Мочевић је рекао да о изложеним радовима нема намјеру говорити те да би волио да их свако од присутних „ишчита“ на начин како их види.  Захвалио је Амбасади Босне и Херцеговине у Загребу на сусретљивости и могућности да по први пут излаже своје радове у главном граду Хрватске.


Сликар Борко Мочевић члан је Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине (АЛУ БиХ) и Удружења ликовних умјетника Кантона Сарајево. Излагао је на многим самосталним и колективним изложбама у Босни и Херцеговини и иностранству. Аутор је низа насловних страница књига поезије и прозе, те илустрација позоришних сценографија – стоји у саопштењу.

 

Извор: Јавност.рс
Фото: МИП БиХ
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog